Menu

Ważna zmiana w polityce Google. Dane użytkowników mogą zostać usunięte

Ważna zmiana w polityce Google. Dane użytkowników mogą zostać usunięte
Google wprowadza ważne zmiany w regulaminie usług. (Fot. Getty Images)
Google zmienia politykę i wprowadza ważne zmiany w regulaminie swoich usług, które wchodzą w życie od dziś. W myśl nowych zasad, zdjęcia, pliki, a nawet konta niektórych użytkowników mogą zostać usunięte. Co dokładnie się zmieni i jak ochronić swoje dane?
Reklama
Reklama

Zmiany w regulaminie Google obejmą wiele usług giganta, w tym takie jak Gmail, Docs, Drive czy Photos. 

Zgodnie z zaktualizowanym regulaminem, Google otrzyma prawo do usunięcia danych, a nawet całych kont użytkowników, którzy są nieaktywni. Za takie uważa się osoby, które od 2 lat nie zalogowały się na swoje konto.

Warto podkreślić, że od dziś dane mogą być usunięte bez konieczności uzyskania zgody użytkownika.

W niektórych przypadkach usuwane mogą być jedynie wybrane dane z konta (np. załączniki ze starych e-maili). Google zamierza także zaostrzyć walkę z osobami, które przekraczają limit bezpłatnego miejsca dostępnego w chmurze.

Google podkreśla, że zmiany w żaden sposób nie wpłyną na te osoby, które nie przekraczają limitów i mają dobrą opinię, jeśli chodzi o korzystanie z usług.

Należy podkreślić, że choć nowy regulamin obowiązuje od dzisiaj, to nie działa on wstecz. Oznacza to, że nieaktywnym użytkownikiem można zostać najwcześniej 1 czerwca 2023 r.

Czytaj więcej:

Google został pozwany o to, że śledzi użytkowników nawet w trybie "incognito"

USA: Google Maps będzie pokazywało kierowcom przyjazne środowisku trasy

Argentyńska domena Google kupiona podczas awarii za niecałe 3 dolary

    Komentarze
    Nikt jeszcze nie skomentował tego tematu.
    Bądź pierwszy! Podziel się opinią.
    Dodaj komentarz
    Reklama
    Reklama
    Kurs NBP z dnia 23.07.2021
    GBP 5.3349 złEUR 4.5747 złUSD 3.8851 złCHF 4.2208 zł
    Reklama

    Sport


    Reklama
    Reklama