Rezydentura

18 października 2013, Londynek.net 2001
Rezydentura

Formularze do pobrania:

Jaka jest różnica między rezydenturą tymczasową a stałą?
Kto może się starać? Jakie przywileje można uzyskać dzięki statusowi rezydenta ? I jakie warunki trzeba spełniać?

O rezydenturę tymczasową  w Wielkiej Brytanii może ubiegać się każdy Polak, który przepracował co najmniej 12 miesięcy. (przyznawaną maksymalnie na okres 5 lat)

Aby złożyć podanie o rezydenturę osoba składająca musi przepracować 12 miesięcy bez większych przerw.  Okres 12 miesięcy nie dotyczy osób samozatrudnionych. Będzie to tzw. rezydentura tymczasowa, zaś po kolejnych 4 latach można ubiegać się o status rezydenta stałego.

Aby uzyskać status tzw. rezydenta tymczasowego należy wypełnić formularz EEA1. Razem z wnioskiem musimy przesłać dokument tożsamość, potwierdzenie zatrudnienia (mp. payslip, list od pracodawcy lub kontrakt). Osoby self-employed zamiast wyżej wymienionych dokumentów powinny dostarczyć list potwierdzający, że jest się self-employed, dowód płacenia NIN lub list od księgowego. Oprócz tego potrzebne będą 2 fotografie. 

Posiadanie zezwolenia na rezydenturę, w postaci karty rezydenta nie jest obowiązkowe. Jest to tylko pisemne potwierdzenie prawa do pobytu i pracy w Wielkiej Brytanii. Aby zostać rezydentem, wystarczy być obywatelem państwa członkowskiego Unii Europejskiej, pracować w Wielkiej Brytanii lub posiadać wystarczającą ilość środków finansowych na utrzymanie, bez pomocy państwowych urzędów (czyli bez pobierania zasiłków – Income Support, Housing Benefit, Council Tax Benefit).

Prawo do pozostania na terenie Wielkiej Brytanii bez konieczności pracy mają również studenci i emeryci. Jedynie w wypadku gdy jeden z członków rodziny zamierza wystąpić o zezwolenie, wtedy reszta rodziny też musi się o nie starać. Zezwolenie na rezydenturę nie przysługuje jednak osobom, które krótko przebywają w Wielkiej Brytanii, poszukują pracy, mieszkają i pracują tu krócej niż 3 miesiące lub nie pracują i nie mają środków na utrzymanie.

Zezwolenie na rezydenturę ważne jest przez 5 lat. W niektórych przypadkach może być wydane również na krótszy czas, jeśli okres pobytu na Wyspach wynosi mniej niż 12 miesięcy. Obywatele Polski nie mogą jednak ubiegać się o status rezydenta jeśli mieszkają w Wielkiej Brytanii krócej niż rok. 

Rezydentura stała (permanent residence permit) - aby otrzymać dożywotnie prawo pobytu i podejmowania zatrudnienia trzeba mieszkać w Wielkiej Brytanii co najmniej  5 lat.

Trzeba udowodnić, że w ciągu tych 5 lat aplikujący o rezydenturę stałą w Wielkiej Brytanii pracował  legalnie, studiował lub prowadził działalność gospodarczą. W tym czasie nie można przebywać poza granicami Wielkiej Brytanii dłużej niż 6 miesięcy. Wyjątek stanowią jedynie usprawiedliwone powody jak na przykład: choroba, ciąża czy studia.

Aby uzyskać status rezydenta stałego należy wypełnić formularz EEA3 i wysłać na adres:

European Applications EEA3
Immigration & Nationality Directorate
Lunar House
40 Wellesley Road
Croydon
CR9 2BY

 W Wielkiej Brytanii nie ma obowiązku wyrabiania karty rezydenta, jednak  z kilku powodów warto się o nią postarać. Po pierwsze, jest to dowód, że obcokrajowiec nie przebywa w Wielkiej Brytanii tylko na wakacjach lub pracuje dorywczo, lecz osiedlił się tam i został na stałe, a przynajmniej na dłużej. Status rezydenta bardziej przemawia do potencjalnego pracodawcy, zdecydowanie zwiększając wiarygodność kandydata.

Dodaj wiadomość do:

Komentarze (20)


W H

cheers

Jacek Łuć

Hej
W artykule brakuje info na temat w jaki sposb starac sie o prawo stalego pobytu, o ktore mozna starc sie po 4 latach pobytu w Wielkiej Brytanii.
Bardzo prosze o niezbedne informacje.
dzieki

Jarek J

Dosc sporo bledow, bardzo istotnych skadinad, jak na tak wazny artykul.

Agnieszka L

Witam. Bardzo ciekawy artykul.

Jesli chodzi o malzenstwo z obywatelem Brytyjskim, ktore skraca okres 5 lat do 3 lat to nie dotyczy to obywateli panstw czlonkow Unii Europejskiej.

Poza tym pomoc w uzyskaniu rezydentury i obywatelstwa- wiele firm sie oglasza ale najskuteczniejsze sa lokalne Register Office (tansze i maja lepsze uklady z Home Office). Jesli ktos bylby zainteresowany to dajcie znac.

Renata Wojcik-Murray

Na stronie http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/eligibility/naturalisation/standardrequirements/ jest informacja ze nie trzeba miec ILR (prawo stalego pobytu) aby skladac podanie o obywatelstwo jezeli osoba mieszkala i pracowala przez nieprzerwany okres 5 lat i jest w stanie to udowodnic w postaci np formularzy P60. Zgadzam sie z Jarkiem J artykul posiada bledy.

Anna W

bardzo duzo bledow... najlepiej dowiadywac sie 'u zrodla' a nie poprzez watpliwej zbyt czesto jakosci uslugi 'firm ksiegowych' ktore cenia swoje watpliwej jakosci czesto uslugi zbyt wysoko. Proces naturalizacji przeszlam zupelnie sama bez pomocy firm/doradcow i bez tracenia pieniedzy na posrednikow... Polecam samemu:)

Bete

witam
mam nie uregulowane sprawy alimentow w polsce czy to moze byc jakis problem przy staraniu sie o rezydenture w UK ?

Korektor

Komentarz usunięty przez moderatora! (Naruszenie regulaminu portalu)

Krzysztof N

Ten dokument jest dla Polaków całkowicie zbędny.

EEA jest już zamknięty nieaktualny da Polski
http://www.ind.homeoffice.gov.uk/eucitizens/

Co za tym idzie do uzyskania obywatelstwa wystarczą inne dokumenty.
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/eligibility/naturalisation/standardrequirements

Jacek krzywiec

pierwszy raz słysze takie głupoty, mieszkam w irlandii północnej i wcale nie trzeba mieć rezydenta aby otrzymać świadczenia socjalne sam znam kilka osób które nie przepracowały ani jednego dnia w uk a otrzymują zasiłki i nie płacą za mieszkania

Renata McSween

Czy nadal trzeba ubiegac sie o Indefinite Leave to Remain / Permanent Resident Status przed ubieganiem sie o naturalizacje czy juz nie - w niektorych artykulach mowia ze tak, w niektorych ze od Maja 2011 juz nie. Wiadomosci przeslane do mnie mailem z Border Agency nie sa konkretne. Nie jest tez dla mnie jasne czy bycie malzonkiem obywatela GB zmienia sytuacje z Indef. Leave to remain/Residency - i czy okres 3 lat (w tym wypadku nie 5) oznacza bycie w malzenstwie przez tan czas czy bycie w UK przed/w trakcie malzenstwa przez min. 3 lata? Czy ktos moze pomoc? Z gory dziekuje.

Jacek Kaczmarski

Przed wystąpieniem o obywatelstwo brytyjskie wystarczy mieć za sobą 6 lat pobytu i legalnej pracy na wyspach. Nie jest wymagana rezydentura, choć po pięciu latach pobytu i tak nabywa się do niej praw. Wszystko jest dobrze wytłumaczone na http://brytyjskieobywatelstwo.co.uk - bo przepisy są czasami mocno pokręcone.

Slawomir markowski

Nie wszyscy wiedza ze rezydentura po latach bodajze 5 jest przyznawana z uzedu automatycznie , tylko nasi ksiegowi naciagaja nas na koszta niepotrzebne . przy nastepnym wejsciu podam strone z homeoffice ktora wszystko wyjasnia

~Jojo

Jezeli pracodawca tego chce, to zwolni kazdego, niezaleznie od posiadanej rezydentury.

~Aqq

Obecnie rezydentura stala przyda jedynie do zweryfikowania jednego z wymogow do uzyskania obywatelstwa. Po prostu taniej niz ok. 1000 GBP wydamy na sprawdzenie wymaganego czasu(do obywatelstwa) naszego pobytu w UK, bo w razie odrzucenia wniosku kasa przepada.

 
121-15 (20)

Dodaj komentarz


Reklama

WalutyKurs NBP z dnia: 31 lipca 2014

British Pound 1 GBP (£) = 5.2506 zł 0.01 zł
Euro 1 EUR (€) = 4.1640 zł 0.01 zł
U.S. Dollars 1 USD ($) = 3.1094 zł 0.01 zł
Canadian Dollar 1 CAD ($) = 2.8487 zł 0.00 zł
Switzerland Francs 1 CHF (Fr) = 3.4225 zł 0.01 zł

Przelicznik walut

na
Reklama