Rezydentura

4 lutego 2016, Londynek.net 5824
Rezydentura

Jaka jest różnica między rezydenturą tymczasową a stałą?
Kto może się starać? Jakie przywileje można uzyskać dzięki statusowi rezydenta ? I jakie warunki trzeba spełniać?

O rezydenturę tymczasową  w Wielkiej Brytanii może ubiegać się każdy Polak, który przepracował w Wielkiej Brytanii co najmniej 12 miesięcy,  zaś po kolejnych 4 latach można ubiegać się o status rezydenta stałego.

 Aby uzyskać status tzw. rezydenta tymczasowego, należy wypełnić formularz EEA1. Razem z wnioskiem musimy przesłać dokument tożsamości, potwierdzenie zatrudnienia (np. payslip, list od pracodawcy lub kontrakt). Osoby self-employed zamiast wyżej wymienionych dokumentów powinny dostarczyć list potwierdzający, że jest się samozatrudnionym, dowód płacenia NIN lub list od księgowego. Oprócz tego potrzebne będą 2 fotografie. 

Posiadanie zezwolenia na rezydenturę w postaci karty rezydenta nie jest obowiązkowe. Jest to tylko pisemne potwierdzenie prawa do pobytu i pracy w Wielkiej Brytanii.

Prawo do pozostania na terenie Wielkiej Brytanii bez konieczności pracy mają studenci i emeryci. Jedynie w wypadku, gdy jeden z członków rodziny zamierza wystąpić o zezwolenie, wtedy reszta rodziny też musi się o nie starać. Zezwolenie na rezydenturę nie przysługuje jednak osobom, które krótko przebywają w Wielkiej Brytanii, poszukują pracy, mieszkają i pracują tu krócej niż 3 miesiące lub nie pracują i nie mają środków na utrzymanie.

Zezwolenie na rezydenturę ważne jest przez 5 lat. W niektórych przypadkach może być wydane również na krótszy czas, jeśli okres pobytu na Wyspach wynosi mniej niż 12 miesięcy. Obywatele Polski nie mogą jednak ubiegać się o status rezydenta, jeśli mieszkają w Wielkiej Brytanii krócej niż rok. 

Rezydentura stała (permanent residence permit) 

Rezydentury automatycznie nie otrzyma już żaden obywatel pochodzący z krajów Unii Europejskiej i trzeba składać w tej sprawie odpowiedni wniosek. Dokument rezydentury stałej jest niezbędny w przypadku, gdy staramy się o brytyjskie obywatelstwo. Zgodnie z nowymi zasadami wprowadzonymi w listopadzie 2015 roku, każdy, kto chce ubiegać się o brytyjskie obywatelstwo, przed złożeniem odpowiednich dokumentów musi od 12 miesięcy posiadać kartę stałego rezydenta, czyli UK Permanent Residence Card.

Aby otrzymać UK Permanent Residence Card, należy spełniać odpowiednie warunki:

  • o dokument można ubiegać się po 5 latach życia w Wielkiej Brytanii
  • należy złożyć odpowiedni wniosek, który znajdziesz TUTAJ
  • do wniosku należy dołączyć dowód osobisty lub paszport
  • należy opłacić wyrobienie dokumentu (koszt rezydentury stałej to 65 funtów)
    W jaki sposób można zapłacić znajdziesz TUTAJ
  • dołączyć 2 fotografie paszportowe
  • dołączyć zaświadczenie WRS, dowód opłacania podatków i składek NIN

Ważne:

Urzędnicy z wnikliwą uwagą przyglądają się rejestracji WRS. Obowiązek takowej zniesiony został dopiero w maju 2011 roku. Każdy, kto pracował przed tym terminem w Wielkiej Brytanii, musi posiadać taki dokument. Eksperci prawa imigracyjnego podkreślają, że zaniedbanie w tej kwestii może zakończyć się odmową przyznania UK Permanent Residence Card.

Dane biometryczne

Osoby spoza UE, składając wniosek o stałą rezydenturę w Wielkiej Brytanii, muszą poza opłatą 65 funtów dostarczyć urzędnikom także nasze dane biometryczne. Można je wyrobić w wybranych oddziałach brytyjskiej poczty. Jej pracownicy wezmą od nas odcisk palca oraz wykonają fotografię. Na miejscu musimy też złożyć swój podpis.
Wyrobienie wszystkich potrzebnych rzeczy zajmuje średnio 10 minut.
Koszt tego procesu wynosi 19,20 funtów.

Obywateli UE o dane biometryczne urzędnicy Home Office poproszą dopiero podczas wnioskowania o brytyjski paszport. Bez tych informacji nie można ubiegać się o obywatelstwo w Zjednoczonym Królestwie.

Gdzie wyrobić dane biometryczne?

Pocztę, w której możesz przygotować swoje dane biometryczne w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania, możesz znaleźć TUTAJ.

Aby uzyskać status rezydenta stałego należy wypełnić formularz i wysłać na adres:

Home Office – EEA applications
PO Box 590
Durham
DH99 1AD

 
Dodaj wiadomość do:

Komentarze (58)


W H

cheers

Jacek Łuć

Hej
W artykule brakuje info na temat w jaki sposb starac sie o prawo stalego pobytu, o ktore mozna starc sie po 4 latach pobytu w Wielkiej Brytanii.
Bardzo prosze o niezbedne informacje.
dzieki

Jarek J

Dosc sporo bledow, bardzo istotnych skadinad, jak na tak wazny artykul.

Agnieszka L

Witam. Bardzo ciekawy artykul.

Jesli chodzi o malzenstwo z obywatelem Brytyjskim, ktore skraca okres 5 lat do 3 lat to nie dotyczy to obywateli panstw czlonkow Unii Europejskiej.

Poza tym pomoc w uzyskaniu rezydentury i obywatelstwa- wiele firm sie oglasza ale najskuteczniejsze sa lokalne Register Office (tansze i maja lepsze uklady z Home Office). Jesli ktos bylby zainteresowany to dajcie znac.

Renata Wojcik-Murray

Na stronie http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/eligibility/naturalisation/standardrequirements/ jest informacja ze nie trzeba miec ILR (prawo stalego pobytu) aby skladac podanie o obywatelstwo jezeli osoba mieszkala i pracowala przez nieprzerwany okres 5 lat i jest w stanie to udowodnic w postaci np formularzy P60. Zgadzam sie z Jarkiem J artykul posiada bledy.

Anna W

bardzo duzo bledow... najlepiej dowiadywac sie 'u zrodla' a nie poprzez watpliwej zbyt czesto jakosci uslugi 'firm ksiegowych' ktore cenia swoje watpliwej jakosci czesto uslugi zbyt wysoko. Proces naturalizacji przeszlam zupelnie sama bez pomocy firm/doradcow i bez tracenia pieniedzy na posrednikow... Polecam samemu:)

Bete

witam
mam nie uregulowane sprawy alimentow w polsce czy to moze byc jakis problem przy staraniu sie o rezydenture w UK ?

Korektor

Komentarz usunięty przez moderatora! (Naruszenie regulaminu portalu)

Krzysztof N

Ten dokument jest dla Polaków całkowicie zbędny.

EEA jest już zamknięty nieaktualny da Polski
http://www.ind.homeoffice.gov.uk/eucitizens/

Co za tym idzie do uzyskania obywatelstwa wystarczą inne dokumenty.
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/eligibility/naturalisation/standardrequirements

Jacek krzywiec

pierwszy raz słysze takie głupoty, mieszkam w irlandii północnej i wcale nie trzeba mieć rezydenta aby otrzymać świadczenia socjalne sam znam kilka osób które nie przepracowały ani jednego dnia w uk a otrzymują zasiłki i nie płacą za mieszkania

Renata McSween

Czy nadal trzeba ubiegac sie o Indefinite Leave to Remain / Permanent Resident Status przed ubieganiem sie o naturalizacje czy juz nie - w niektorych artykulach mowia ze tak, w niektorych ze od Maja 2011 juz nie. Wiadomosci przeslane do mnie mailem z Border Agency nie sa konkretne. Nie jest tez dla mnie jasne czy bycie malzonkiem obywatela GB zmienia sytuacje z Indef. Leave to remain/Residency - i czy okres 3 lat (w tym wypadku nie 5) oznacza bycie w malzenstwie przez tan czas czy bycie w UK przed/w trakcie malzenstwa przez min. 3 lata? Czy ktos moze pomoc? Z gory dziekuje.

Jacek Kaczmarski

Przed wystąpieniem o obywatelstwo brytyjskie wystarczy mieć za sobą 6 lat pobytu i legalnej pracy na wyspach. Nie jest wymagana rezydentura, choć po pięciu latach pobytu i tak nabywa się do niej praw. Wszystko jest dobrze wytłumaczone na http://brytyjskieobywatelstwo.co.uk - bo przepisy są czasami mocno pokręcone.

Slawomir markowski

Nie wszyscy wiedza ze rezydentura po latach bodajze 5 jest przyznawana z uzedu automatycznie , tylko nasi ksiegowi naciagaja nas na koszta niepotrzebne . przy nastepnym wejsciu podam strone z homeoffice ktora wszystko wyjasnia

~Jojo

Jezeli pracodawca tego chce, to zwolni kazdego, niezaleznie od posiadanej rezydentury.

~Aqq

Obecnie rezydentura stala przyda jedynie do zweryfikowania jednego z wymogow do uzyskania obywatelstwa. Po prostu taniej niz ok. 1000 GBP wydamy na sprawdzenie wymaganego czasu(do obywatelstwa) naszego pobytu w UK, bo w razie odrzucenia wniosku kasa przepada.

 
12341-15 (58)

Dodaj komentarz


Reklama
Reklama
Reklama

WalutyKurs NBP z dnia: 29 września 2016

Funt brytyjski 1 GBP (£) = 4.9837 zł 0.01 zł
Euro 1 EUR (€) = 4.3014 zł 0.01 zł
Dolar amerykański 1 USD ($) = 3.8354 zł 0.01 zł
Frank szwajcarski 1 CHF (Fr) = 3.9479 zł 0.01 zł
Dolar kanadyjski 1 CAD ($) = 2.9284 zł 0.04 zł

Przelicznik walut

na
Reklama