Wiza do Polski

13 marca 2014, Londynek.net 520
Wiza do Polski

Na jakich zasadach funkcjonuje system wizowy w Polsce? Jakie dokumenty są potrzebne obywatelom innych krajów, aby ubiegać się o polską wizę?

Kto potrzebuje?

Każdy obcokrajowiec chcący udać się do Polski na okres do 90 dni potrzebuje wizę, która uprawnia go do pobytu na terenie RP. Coraz częściej problem ten dotyczy Polaków, chociażby w sytuacji gdy np. małżonek lub znajomy innej narodowości planują wspólną wizytę w naszym kraju.
Rodzaje wiz
Polska znajduje się w strefie Schengen, w obrębie której obowiązuje swobodny przepływ ludzi i towarów.
Każdy obcokrajowiec ma do wyboru wizę uprawniającą do pobytu w Polsce przez okres do 90 dni – wiza Schengen C - lub wizę uprawniającą do pobytu przez okres ponad 90 dni – wiza krajowa D. Dodatkowo wizy Schengen C mogą obejmować wyłącznie na Polskę lub wszystkie lub wybrane kraje Schengen. Wiza krajowa D obowiązuje na wszystkie kraje Schengen.
Obywatele: Afganistanu, Bangladeszu, Demokratycznej Republiki Konga, Erytrei, Etiopii, Ghany, Iranu, Iraku, Nigerii, Pakistanu, Sudanu i Sri Lanki przesiadający się na samolot w Polsce w trakcie podróży do kraju trzeciego, nawet jeśli nie deklarują opuszczania lotniska, też potrzebują mieć wizę - tranzytową wizę lotniskową.

Dokumenty potrzebne do uzyskania wizy Schengen C:

1. Paszport:
- ważny minimum trzy miesiące po planowanym wyjeździe z Polski/strefy Schengen;
- posiadający minimum 2 wolne strony;
- wydany w okresie ostatnich 10 lat.
2. Wypełniony i podpisany wniosek wizowy.
3. Biometryczne zdjęcie.
4. Opłata wizowa.
5. Ubezpieczenie medyczne na wysokość minimum 30 tys. euro i ważne na całym terytorium Schengen.
6. Dokumenty uzupełniające, potwierdzające:
- cel wjazdu;
- posiadanie zakwaterowania;
- posiadanie środków utrzymania na wjazd, pobyt i wyjazd z terytorium Schengen lub Polski;
- gotowość do opuszczenia terytorium Schengen po upłynięciu terminu ważności wizy.
 

Dokumenty potrzebne do uzyskania wizy krajowej D:

1.Paszport:
- ważny minimum trzy miesiące po planowanym wyjeździe z Polski/strefy Schengen;
- posiadający minimum 2 wolne strony;
- wydany w okresie ostatnich 10 lat.
2. Wypełniony i podpisany wniosek wizowy.
3. Biometryczne zdjęcie.
4. Opłata wizowa.
5. Ubezpieczenie medyczne.
6. Dokumenty uzupełniające, potwierdzające:
- cel wjazdu;
- posiadanie środków utrzymania na wjazd, pobyt i wyjazd z terytorium Polski;
konieczność przebywania na terytorium Polski powyżej 90 dni w okresie półrocznym.
 

Czy można złożyć wniosek on-line?

Nie. Wnioski o wydanie poszczególnych wiz znajdują się na stronie Wydziału Konsularnego, jednak złożenie wniosku odbywa się wyłącznie osobiście w placówce konsularnej.
 

Gdzie i kiedy mogę złożyć wniosek?

Wniosek można złożyć w najbliższej placówce konsularnej RP. Przed złożeniem wniosku należy zarejestrować się w systemie na spotkanie z konsulem. Aby dokonać rejestracji wniosku kliknij tutaj.

Dodaj wiadomość do:

Komentarze (5)


Maja mok

no na bank... mam meza obcokrajowca, zlozylismy wniosek o wize posiadajac wszystkie z wymaganych dokumentow,nawet kilka dolozylismy dodatkowych i dostalismy odmowe bo co bo jest nigeryjczykiem??? Polska to chory kraj i wcale mnie nie dziwi ze ludzie z niego uciekaja!!! jak normalna rodzina nawet nie moze jechac odwiedzic rodzicow przez widzimisie konsula. CHORE I TYLE W TEMACIE

Max I

Nie wpuszczaja zarazy i bardzo dobrze!! Zawsze mozesz sobie poleciec do Nigerii bedziesz miedzy swoimi

~Kok

Normalna rodzina hehe dobre:D

~Doradca

Z tegp co czytam na necie to podobno w TELAWIWIE rozdaja paszporty polskie bez zadnych trudności.... nawet osobom nie znającym języka polskiego... jakies kilka miesięcy temu wyszła ustawa ze prezydent polski moze każdemu obcokrajowcowi wydac paszport polski według swojego widzimisie.... w telawiwie podobno podobno ustawiaja sie kolejki.... kolejki może tam sie mąz postara..

~Adela

Ja gdy byłam w takiej sytuacji skorystałam z pomocy firmy Apatris, pomogli mi właściwie we wszystkim, łącznie ze znalezieniem pracy.

Dodaj komentarz


Reklama

WalutyKurs NBP z dnia: 30 września 2014

British Pound 1 GBP (£) = 5.3549 zł 0.00 zł
Euro 1 EUR (€) = 4.1755 zł -0.01 zł
U.S. Dollars 1 USD ($) = 3.2973 zł 0.00 zł
Canadian Dollar 1 CAD ($) = 2.9549 zł 0.00 zł
Switzerland Francs 1 CHF (Fr) = 3.4600 zł -0.01 zł

Przelicznik walut

na
Reklama