Jak dostać zasiłek w Polsce?

26 sierpnia 2013, Londynek.net 100
Jak dostać zasiłek w Polsce?

Formularze do pobrania:

Wielu rodaków, którzy decydują się na powrót do Polski, nie od razu znajduje pracę i musi borykać się z bezrobociem. Jak starać się o zasiłek i o jakie dokumenty zadbać, by móc go otrzymać?

Najważniejsze jest to, by kwestią zasiłków w Polsce zacząć interesować się jeszcze na Wyspach. Jest to konieczne dlatego, że to tutaj trzeba zgłosić się do HM Revenue and Customs  po druk
E 301, który jest podstawą do ubiegania się o zasiłek w kraju.

Druk ten dokumentuje zatrudnienie i opłatę składek na ubezpieczenie w Wielkiej Brytanii. Dzięki niemu można ubiegać się o zasiłek, którego wynosi od 500 do 700 złotych miesięcznie.

W Polsce o prawo do zasiłku może ubiegać się bezrobotny, dla którego nie ma żadnej oferty pracy. Przysługuje on osobie, które w ciągu poprzedzających dzień rejestracji 18 miesięcy - przez 365 dni - była zatrudniona na Wyspach i wróciła do Polski.

Wielu powracających myśli, że wystarczy dostarczyć zaświadczenie o wcześniejszym zatrudnieniu wydane przez ich miejsce zatrudnienia. Na podstawie tego pisma można zostać faktycznie zarejestrowanym (zostaje zaliczony czas pracy), jednak nie uzyskuje się na tej podstawie prawa do pobierania zasiłku. W tym celu, trzeba zgłosić się po druk E301.

Co jeszcze należy przedstawić w Polsce, by ubiegać się o zasiłek?

  • dokumenty z Home Office,
  • formularze P60 i P45
  • National Insurance Number
  • trzy ostatnie payslipy
  • dowód osobisty.

Co istotne, także w Powiatowych Urzędach Pracy można wypełniać wnioski o wydanie tego druku. Można się o niego ubiegać listownie. Niestety, może to potrwać nawet do kilku miesięcy.

Trzeba pamiętać o tym, że jeśli pobierało się zasiłek na Wyspach, można go jak najbardziej "przewieźć" ze sobą do kraju. Można go pobierać, będąc w Polsce, ale warunkiem w tym wypadku jest to, że robi się to w celu znalezienia pracy. Przysługuje on jeszcze przez trzy miesiące od wyjazdu i jest przeliczany na walutę kraju, w którym poszukuje się pracy . Do tego potrzebny jest formularz E303.

Żeby otrzymać formularz E303, należy udać się z tym zagadnieniem do Wojewódzkiego Urzędu Pracy. Z Powiatowego Urzędu Pracy trzeba pobrać wniosek o wydanie formularza E303. Należy także pamiętać, że okres poszukiwania pracy za granicą nie może przekraczać 3 miesięcy. Następnie należy przesłać wniosek i zaświadczenie do Wojewódzkiego Urzędu Pracy - można także oczywiście osobiście dostarczyć dokumenty.

W ciągu 7 dni od daty wpływu wniosku i zaświadczenia Wojewódzki Urząd Pracy wystawia formularz. Formularz odbierają osobiście osoby jadące na transfer do krajów stosujących wobec Polski okresy przejściowe, natomiast pozostałym pozostałym osobom Wojewódzki Urząd Pracy może jak najbardziej przesłać E303 pocztą. Z formularzem E303 jest wskazane udać się do Narodowego Funduszu Zdrowia w celu pobrania Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ), która uprawnia do świadczeń medycznych

Po powrocie do Polski, należy zarejestrować się w urzędzie pracy w ciągu dwóch tygodni od dnia przyjazdu. W wypadku zgłoszenia się w terminie późniejszym, zasiłek może przysługiwać może dopiero od dnia zgłoszenia do momentu upływu trzech miesięcy.

Więcej na ten temat można dowiedzieć się tutaj.

 
Dodaj wiadomość do:

Komentarze (1)


~Borowy

oj oj redaktorek nie doinformowany. Nie ma już formularzy e301 i e303. Obowiązujące druki to odpowiednio U1 i U2. Droga redakcjo troche więcej rzetelności

Dodaj komentarz


Reklama
Reklama
Reklama

WalutyKurs NBP z dnia: 30 marca 2017

Funt brytyjski 1 GBP (£) = 4.8904 zł 0.00 zł
Euro 1 EUR (€) = 4.2292 zł -0.01 zł
Dolar amerykański 1 USD ($) = 3.9402 zł 0.01 zł
Frank szwajcarski 1 CHF (Fr) = 3.9538 zł 0.00 zł
Dolar kanadyjski 1 CAD ($) = 2.9539 zł 0.01 zł

Przelicznik walut

na
Reklama