Praca na Wyspach

4 czerwca 2016, Londynek.net 300
Praca na Wyspach

Jakie dokumenty są niezbędne, jeśli chcesz pracować w Wielkiej Brytanii?

Polacy nie muszą mieć specjalnego pozwolenia na pracę w Wielkiej Brytanii. Obowiązek taki został oficjalnie zniesiony 1 maja 2011 roku.Twój pracodawca musi jednak wiedzieć, czy masz prawo pracować w Wielkiej Brytanii, wystarczy udowodnic, że jest się obywatelem Polski.

 Prawo a pozwolenie na pracę

Za zatrudnianie nielegalnych pracowników pracodawca w Wielkiej Brytanii  płaci  ogromne grzywny, warto więc upewnić się, że wszyscy pracownicy mają pozwolenie na pracę. Jednak, aby chronić się przed oskarżeniami o dyskryminację, powinni oni traktować wszystkich kandydatów tak samo. Nie czuj się więc urażony, jeśli zostaniesz zapytany o swoje pochodzenie, nawet jeśli jest to “oczywiste". Nawet mieszkańcy Wielkiej Brytanii zostaną poproszeni o przedstawienie dowodu swojego obywatelstwa.

Te osoby, które nie mają obywatelstwa brytyjskiego lub jednego z krajów Unii Europejskiej, muszą posiadać wizę, aby móc pracować na Wyspach.  Aby dowiedzieć się więcej o wizach, zaglądnij tutaj.

 Bez rejestracji

Od maja 2011 roku zniesiona została konieczność rejestracji w WRS, czyli Workers Registration Scheme. Oznacza to, że Polacy chcący pracować w Wielkiej Brytanii nie muszą już aplikować o specjalną kartę pozwalającą na zatrudnienie.

 Studenci

Jeśli jesteś studentem , istnieje możliwość, że nie musisz mieć pozwolenia na pracę w okresie trwania nauki. Jeśli pochodzisz z kraju EEA lub jesteś obywatelem Szwajcarii, możesz pracować bez żadnych ograniczeń. W innym przypadku musisz sprawdzić pieczątkę wizową w swoim paszporcie. Jeśli jest na niej napisane “zabronione" oznacza to, że nie możesz pracować w WB. Jeśli umożliwia Ci ona przyjazd, pozostanie lub opuszczenie WB jako studentowi, możesz pracować w WB pod warunkiem że:

* nie pracujesz więcej niż 20 godzin tygodniowo podczas trwania semestru, chyba że praca jest częścią Twoich studiów lub jest stażem,
* nie angażujesz się w biznes, nie jesteś samozatrudniony i nie działasz jako profesjonalny sportowiec lub artysta estradowy,
* nie przyjmujesz stałej posady w pełnym wymiarze godzin.

 Uzdolnieni migranci

Program Highly Skilled Migrant został zaprojektowany w celu umożliwienia pracownikom o wysokich kwalifikacjach pracy dla kogoś lub samozatrudnienia w Wielkiej Brytanii. Jeśli masz zezwolenie na wstęp do WB na tych zasadach, nie potrzebujesz konkretnej oferty pracy.

Według tego programu dostajesz pozwolenie na pobyt w Zjednoczonym Królestwie przez 12 miesięcy, po którym to okresie musisz starać się o przedłużenie pobytu (pod warunkiem, że pozostaniesz zatrudniony lub samozatrudniony).

 Pozwolenia na pracę

Istnieje sześć osobnych grup aplikacji o pozwolenie na pracę:

* biznes i handel
* szkolenie i doświadczenie zawodowe
* sportowcy i artyści estradowi
* staż studencki
* układ ogólny w sprawie handlu usługami (GATS)
* turystyka i przetwórstwo spożywcze (programy oparte na sektorach)

 Jak ubiegać się o pozwolenie i jak długo jest ono ważne?

Nie możesz ubiegać się o pozwolenie na własną rękę - potrzebujesz do tego pracodawcy z Wielkiej Brytanii, który chce Cię zatrudnić i który zrobi to za Ciebie. To, przez ile pozwolenie będzie ważne, zależeć będzie od pracy, którą wykonujesz i od rodzaju pozwolenia. Na przykład, pozwolenia z grupy biznes i handel mogą zostać wydane na okres do 5 lat, lecz pozwolenia zależne od sektorów najwyżej do 12 miesięcy.
 

Gdzie uzyskać pomoc?

Poradnia i komisja pojednawcza w sprawach pracowniczych Acas oferują darmowe, dyskretne i bezstronne rady w zakresie prawa pracy. Aby skorzystać z ich pomocy, kliknij tutaj.

Poza tym, możesz uzyskać pomoc w lokalnym biurze doradztwa personalnego (CAB). Znajdź swoje najbliższe biuro tutaj.

 
Dodaj wiadomość do:

Komentarze (3)


Marcin Kosmal

siema .nr nin jeszcze nie mam co dalej oprocz nr by zyc legal w uk .szukam konkretnych wskazowek bo zosztalem tu sam i nie wiem gdzie i jak to wszystko ogarnac

Marcin Kosmal

siema .nr nin jeszcze nie mam co dalej oprocz nr by zyc legal w uk .szukam konkretnych wskazowek bo zosztalem tu sam i nie wiem gdzie i jak to wszystko ogarnac

Marcin Kosmal

siema .nr nin jeszcze nie mam co dalej oprocz nr by zyc legal w uk .szukam konkretnych wskazowek bo zosztalem tu sam i nie wiem gdzie i jak to wszystko ogarnac

Dodaj komentarz


Reklama
Reklama
Reklama

WalutyKurs NBP z dnia: 24 marca 2017

Funt brytyjski 1 GBP (£) = 4.9327 zł -0.03 zł
Euro 1 EUR (€) = 4.2658 zł -0.01 zł
Dolar amerykański 1 USD ($) = 3.9481 zł -0.02 zł
Frank szwajcarski 1 CHF (Fr) = 3.9839 zł -0.01 zł
Dolar kanadyjski 1 CAD ($) = 2.9563 zł -0.02 zł

Przelicznik walut

na
Reklama