Obywatelstwo irlandzkie

27 czerwca 2017, Londynek.net, Brak komentarzy00
Obywatelstwo irlandzkie
Mieszkając w Irlandii od minimum 5 lat w ciągu ostatnich 9 lat – masz spełniony najważniejszy wymóg rezydencji. (Fot. Getty Images)

Wielu Polaków, którzy wybrali życie w Irlandii stara się o irlandzkie obywatelstwo i irlandzki paszport, stając się pełnoprawnymi obywatelami tego kraju.

Obywatelem Irlandii może zostać każda osoba pełnoletnia, bez kryminalnej przeszłości, zdolna zapewnić utrzymanie sobie oraz swojej rodzinie. Warunkiem jest również zapewnić o zamiarze pozostania w Irlandii na stałe oraz złożyć deklarację o lojalności i wierności swojej nowej ojczyźnie.

Osoba pragnąca zostać obywatelem Irlandii musi udowodnić, że przebywała na terenie tego kraju co najmniej 5 lata w ciągu ostatnich 9 lat, w tym cały rok bezpośrednio przed złożeniem aplikacji.

Ważne: Otrzymując obywatelstwo irlandzkie nie trzeba zrzekać się obywatelstwa polskiego - można być obywatelem obu krajów, w Polsce jednak będzie się liczyło tylko obywatelstwo polskie.

 Niezbędne dokumenty


1. Paszport
2. Pełny wypis aktu urodzenia, przetłumaczony przez tłumacza przysięgłego.
3. Dowód wpłaty 200 euro.
4. Pismo od  pracodawców.
5. Formularz P21 lub P60.
6. Payslipy za ostatnie 3 miesiące.
7. Wyciąg z konta za ostanie 3 miesiące.
8. Dokumenty potwierdzające adres zamieszkania w Irlandii.
9. Nr PPS.
10. 2 kolorowe zdjęcia paszportowe zrobione do 30 dni przed złożeniem podania.
11. Poświadczona kopia aktu ślubu (w przypadku zawarcia go z obywatelem irlandzkim).
 

Aby wypełnić aplikację, należy zwrócić się również do radcy prawnego, który powinien poświadczyć zgodność kopii paszportu z oryginałem, jak również wypełnić rubrykę w aplikacji potwierdzający tożsamość aplikującego.

Przy składaniu wniosku należy znaleźć również trzy osoby narodowości irlandzkiej, które dadzą nam referencje (osoby te muszą podać swoje nazwisko, dane kontaktowe oraz charakter znajomości z ubiegającym się o obywatelstwo).
 

Wypełniony formularz wraz z wymaganymi dokumentami należy przesłać na adres:

Irish Naturalisation and Immigration Service
Citizenship Applications (Adult)
PO Box 73
Tipperary Town

Pomoc w aplikacji

W tej sprawie można zgłosić się do Citizenship Application Support Service (CASS), gdzie udzielane są darmowe informacje na temat składania wniosku o obywatelstwo. Kontakt pod numerem infolinii: (01) 819 6653.

Po złożeniu wniosku

Oczekiwanie na decyzję w sprawie przyznania obywatelstwa trwa około 6 miesięcy. Po otrzymaniu listu zatwierdzającego przyznanie obywatelstwa, należy dosłać dokumenty, o które poproszeni jesteśmy w liście razem z dowodem wpłaty na kwotę 950 euro i czekać na wyznaczenie daty ceremonii przyznania irlandzkiego obywatelstwa, które odbywa się obecnie dwa razy w roku (czerwiec i styczeń) w Dublinie w Convention Centre.

 Uroczysta ceremonia nadania obywatelstwa

Ceremonia nadawania obywatelstwa Zielonej Wyspy została wprowadzona w 2011 roku. Od tamtego czasu ponad 59 tyś. obywateli zdecydowało się na jego przyjęcie.

Więcej informacji na temat warunków otrzymania irlandzkiego obywatelstwa można znaleźć na stronie internetowej: www.citizensinformation.ie.

 
Dodaj wiadomość do:

Komentarze (0)


Nikt jeszcze nie skomentował tego tematu.

BądĽ pierwszy! Podziel się opinią

Dodaj komentarz


Reklama
Reklama
Reklama

WalutyKurs NBP z dnia: 13 grudnia 2017

Funt brytyjski 1 GBP (£) = 4.7895 zł 0.02 zł
Euro 1 EUR (€) = 4.2155 zł 0.01 zł
Dolar amerykański 1 USD ($) = 3.5880 zł 0.02 zł
Frank szwajcarski 1 CHF (Fr) = 3.6186 zł 0.01 zł
Dolar kanadyjski 1 CAD ($) = 2.7866 zł 0.00 zł

Przelicznik walut

na
Reklama